
- Porcí: 8 ks
Bezlepkové bábovičky z kysané smetany a xylitolu
Přísady
- máslo - 60 g
- xylitol - 1/2 šálku
- vejce - 1 ks
- vanilková esence - 1 lžička
- bezlepková mouka - 1 šálek
- soda - 1/2 lžičky
- bezlepkový prášek do pečiva - 1/2 lžičky
- sůl - špetka
- kysaná smetana - 2/3 šálku
- kakao - není nutné
- kokos - není nutné
- maliny - není nutné
Postup přípravy
- Troubu předtopíme na 180 °C a připravíme si silikonové formy na bábovičky.
- Do mísy prosijeme mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl a vše dobře promícháme.
- V jiné míse utřeme máslo s xylitolem a vanilkovou esencí do pěny.
- Po částech k němu přidáme vejce a třeme, dokud se vše nespojí a směs není nadýchaná a krémová.
- K máslové směsi po částech přidáme smíchané suché ingredience a kysanou smetanu a vše dobře zapracujeme, dokud směs není hladká.
- Pokud chceme mramorovou bábovku, tak v této fázi část těsta oddělíme a přidáme k němu kakao dle chuti. Čím více kakaa dáme, tím bude směs jednak hustší a druhak se potlačí sladkost a zvýrazní hořkost kakaa.
- Do světlé části je možné přidat kokos, který zase zvýrazní chuť kokosové mouky, pokud jsme ji použili.
- V případě, že chceme bábovky s malinami, přidáme omyté a okapané maliny do těsta na závěr a jemně promícháme, abychom je neponičili.
- Formy na bábovičky plníme těstem do výše přibližně dvou třetin. V případě mramorových báboviček střídáme světlé a tmavé těsto a na závěr špejlí promícháme, aby se obě barvy promíchaly.
- Silikonové formy na bábovky postavíme na plech, abychom zabezpečili jejich stabilitu a dáme do trouby.
- Pečeme přibližně 25 minut, dokud špejli zapíchnutou do těsta nevyndáme suchou.
- Formičky i s plechem vyndáme z trouby a necháme asi tak 10 minut vychladnout.
- Poté bábovičky opatrně z forem vyklopíme a necháme na mřížce úplně zchladnout.
Bábovičky z kysané smetany jsou vláčné, decentně sladké a připravené po zchladnutí k podávání, i když odležením do druhého dne se jim jednotlivé složky krásně propojí.
Původní recept na bábovku z kysané smetany jsem našla na blogu one perfect bite a od toho jsem se odpíchla, ale zároveň jsem se držela české klasiky – tedy mramorové varianty. Protože se jedná o americký blog, míry jsou v hrníčkách a ne gramech.